Mladý ječmen

Mladý ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Představte si rostlinku mladého ječmene, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a dynamicky roste směrem vzhůru ke slunci. V tomto období přímo saje nesmírné množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce. V oblasti jeho užitku jsou více jak třicetileté zkušenosti. Na účinky ječmenné šťávy bylo vypracováno několik desítek vědeckých prací a studií.

Mladý ječmen (šťáva z mladého ječmene) pomáhá v boji s nejrůznějšími chorobami, včetně artritidy, astmatu, kožních problémů, obezity, chudokrevnosti, zácpy, impotence, oběhových potíží, cukrovky, srdečních chorob, rakoviny, vysoké hladiny cholesterolu a ledvinových problémů. Je to skutečně zázračný nápoj. Výhonky ječmene mají totiž tři klíčové vlastnosti - první je přítomnost jedinečného antioxydantu 2"-O-GIV (glykosyl isovitexin), který disponuje mnohem silnější antioxidační aktivitou než alfa tokoferol (vitamín E).

- druhou je přítomnost účinných tlumičů shlukování krevních destiček, to je totiž klíčovým krokem k tvorbě trombonů, aterosklerozy, koronárních chorob srdečních a infarktu myokardu, výtažek z ječmene prokázal antitrombotické, protisrážlivé a cévy chránicí účinky

- třetí je přítomnost látek podporujících uvolňování hormonu prolactinu (hraje důležitou roli pro udržení imunitního systému a rovnováhy v organismu)

Zelené potraviny jsou, vzhledem ke svému silnému imunostimulačnímu efektu, i významnou prevencí vzniku nejrůznějších onemocnění, jistě i v současnosti tolik obávané ptačí chřipky. Z celospolečenského hlediska zelené potraviny představují pro lidstvo nejen významné zlepšení zdravotního stavu a tím i zlepšení kvality života, ale zároveň i ohromné ekonomické úspory. Náklady vynaložené na léčení nemocných jsou v každé společnosti obrovské a představují víc než významnou zátěž pro státní rozpočet. Za ideální bych považoval vstup zelených potravin do celonárodního programu na ochranu zdraví, jejich zařazení do preventivních zdravotních programů a hlavně jejich přijetí nejen širokou veřejností, ale především všemi lékaři.

Standard kvality

"Přinášíme to nejlepší ze světa zelených potravin."

Pěstování Mladého ječmene
Náročné standardy výroby Mladého ječmene prodražují náklady, přesto ale David Sandoval trvá na pěstování organickou cestou, tj. zásadně bez použití pesticidů a herbicidů. Sklízíme mladé listy ječmene v době, kdy dosahují 20 až 25 centimetrů, neboť v této prvotní fázi růstu vykazují nejvyšší obsah aktivních složek. Při délce 40 cm již výtěžnost látek výrazně klesá. Ječmen je pěstován společně s vojtěškou na více než 1100 hektarech panenské půdy, na ploše bývalého sladkovodního jezera v Utahu. Tisíce let docházelo ke splachování minerálních látek z okolních hor do jezera. Zároveň se usazovaly organické zbytky. Po vyschnutí jezera ležela půda ladem stovky let v polopouštní krajině. Dnes je obdělávána šetrným rotačním způsobem. Vojtěška se pěstuje s ječmenem střídavě, v souběžných pruzích proto, aby v krajině nevznikla jednotvárná a nepřirozená monokultura prostá života. Vojtěška dodává půdě dusík, který přirozeně zvýší obsah chlorofylu v listech ječmene.Vyšší nadmořská výška přispívá k vysokému obsahu bílkovin. Každoroční střídání plodin a pěstování v půdě bohaté na minerály zajišťuje výživnou hodnotu sklizně.


domácí pěstování Mladého ječmene

Výrobní proces Mladého ječmene a testy kvality
Listy jsou sklizeny, opláchnuty, vylisovány a získaný extrakt se necelé 2 minuty suší pouze při teplotě 31 °C. Tím vznikne 100% čistý a nepasterizovaný prášek pro přípravu živé šťávy jemné chuti. Zpracovatelský proces Davida Sandovala umožňuje získat "živou" zelenou šťávu. Skutečnou rostlinnou mízu. Účinné složky nejsou poškozeny a je to dosud nejšetrnější způsob zpracování. Od okamžiku sklizně přes vylisování, vysušení do vakuového zabalení suroviny neuplynou víc jak dvě hodiny! Prášek je sám o sobě světle zelený, ale po rozpuštění ve vodě získá sytě zelenou barvu. Světlá zeleň prášku je dána lomem světelných paprsků dopadajících na jemné částečky prášku. Prášek udržujte v naprostém suchu, při pokojové teplotě a v temnu. Jeho záruční doba je dva roky.


Mladý ječmen splňuje mezinárodní parametry kvality.
Mladý ječmen je v USA uznán jako bezpečná a užitečná potravina pro diabetiky.
Mladý ječmen je v USA uznán stoprocentně košer.

Unikátní látky

Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu - prvku, který přebývá ve většině poživatin.

Obsahuje také významné množství manganu a zinku. Mladý ječmen obnovuje acido-alkalickou rovnováhu. Je 2x účinnější než špenát, nejucelenější zásadotvorná strava. Mladý ječmen obsahuje vitamíny, které aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Mladý ječmen má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, E a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu, příbuzného vitamínu B.

Nedostatkem vitamínů trpíme z důvodu převahy zpracovaných potravin a skutečnosti, že některé naše potraviny ztratí živiny dříve, než se dostanou na stůl. Obsah vitamínu C v čerstvě nastrouhané ředkvičce klesne na vzduchu o polovinu již za pět minut. Množství vitamínů B1 a B2 v potravinách dramaticky klesne při vaření. Avšak vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené.

Bez enzymů dojde k narušení všech životních funkcí - trávení, dýchání, pohybu atd. Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů. V roce 1979 zaznělo na Generálním zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a studie odhalují další. 45 % hmotnosti Mladého ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %). Ty mají nízkou molekulovou hmotnost a lidské tělo je snadno využívá. Mladý ječmen podporuje zdravý růst. "Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Rostlinná míza je bohatá na přírodní zázrak - chlorofyl. Ten se v léčitelství používá na "osvěžení krve" a v lékařství je kromě protizánětlivých a desinfekčních účinků ceněn pro deodorační vlastnosti. Používá se k osvěžení dechu a ke kloktání.

V zeleném extraktu jsou i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů; cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci, peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla, oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň atd. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze "rostlinnou enzymoterapii".

V Mladém ječmeni byl objeven účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně pět setkrát vyšší než aktivita vitamínu E. GIV také podpořil vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plasmě. Jeho aktivita několikanásobně převýšila vitamín C.

Složení

Nutriční analýza
Chlorofyl 300 mg/100 g
Bílkoviny 280 mg/g
Cukry 500 mg/ g

 

Vitamíny
Betakaroten 1370 IU/g
Vitamín A ‹ 50 IU/100 g
Vitamín B1 0,43 mg/100 g
Vitamín B2 2,41mg/100 g
Niacin 3,63 mg/100 g
Vitamín B5 5,1 mg/100 g
Vitamín B6 17,8 mg/100 g
Biotin 0,8 mg/100 g
Vitamín C 457 mg/100 g
Vitamín E 22,5 IU/100 g
Vitamín K 0,776 mg/100 g
Kyselina listová 1,5 mg/100 g

 

Aminokyseliny
Alanin 16,9 mg/g
Methionin 3,6 mg/g
Arginin 13,4 mg/g
Fenylalanin 13,0 mg/g
Prolin 14,8 mg/g
Serin 11,4 mg/g
Glycin 12,4 mg/g
Treonin 11,5 mg/g
Histidin 5,22 mg/g
Tyrosin 8,29 mg/g
Isoleucin 18,2 mg/g
Valin 13,0 mg/g
Leucin 18,2 mg/g
Lysin 14,6 mg/g
Kyselina aspartamová 19,7 mg/g
Kyselina glutamová 26,1 mg/g

 

Minerály
Vápník 6,79 mg/g
Draslík 40,5 mg/g
Hořčík 0,03 mg/g
Železo 0,37 mg/g
Křemík 0,04 mg/g
Sodík 6,41 mg/g
Fosfor 3,94 mg/g
Bór 58,0 mcg/g
Mangan 0,14 mg/g
Měď 0,09 mg/g
Stříbro 0,50 mcg/g
Chróm 1,09 mcg/g

Mladý ječmen Green Ways je zpracován natolik šetrně, že obsahuje celé spektrum živých enzymů. Enzymatická aktivita byla změřena u 20 známých enzymů, jako např. superoxid dismutáza, kataláza, cytochrom oxidáza a dalších.

Mladý ječmen a revmatická onemocnění

Revmatická onemocnění představují velkou skupinu chorob, které se projevují především bolestmi v kloubech a svalech. Často jsou doprovázeny otoky zejména drobných kloubů ruky či zápěstí, jejich zarudnutím a posléze deformitami. Postihují ale i jiné orgány a systémy, např. ledviny, srdce, kůži atd. Laboratorně, kromě zvýšené sedimentace, mohou být i lehké teploty, postižený člověk výrazně reaguje na prudké změny počasí, nesnáší působení vlhkého chladu, vadí mu zejména ranní kloubní ztuhlost. Při podrobném revmatologickém a imunologickém vyšetření se zjišťuje pozitivita některých protilátek, které často nepříznivě reagují na některé tkáně vlastního těla, či na bakteriální antigeny, a vzniklé imunokomplexy se pak usazují především do kloubů, kde způsobují obtíže. Mladý ječmen je velmi silným pomocníkem v boji proti všem zánětům, které náš organismus mohou postihnout. Během tří měsíčního testování docházelo ke klesání hodnost CRP (hlavní ukazatel zánětlivých procesů v těle) z hodnoty až 13,8 mg/l na hodnotu do normy u mužů 5,8 mg/l u žen 4,0 mg/l.

Mladý ječmen a alergie

Alergie v současné době patří mezi "velmi dynamicky se vyvíjející" skupinu nemocí. Jejich nárůst je patrný ve všech věkových kategoriích, Zjišťují se stále nové a nové formy a druhy alergií. K jejich rychlému nárůstu má vztah především stav životního prostředí, kvalita vody a potravin, genetika a především totální chemizace našeho života. Vysoké koncentrace škodlivin pronikají do našeho organismu sliznicemi, kůži, vdechovaným vzduchem a přijímaným jídlem. A co je nejhorší, velké množství těchto škodlivin si dokonce do organismu dodáváme sami a naprosto dobrovolně. V průběhu tří měsíčního sledování byl u pacientů , poměrně závažných alergiků, sledován jednak subjektivní stav a jednak objektivní, laboratorní hodnota eosinofilů. Eosinofily jsou buňky specifické pro alergické stavy a v rámci diferenciálního rozboru bílé krevní řady nepřesahují 5% hranici výskytu. Při jejich zvýšeném počtu lze usuzovat i na skrytou formu alergie v organismu i při úplné absenci subjektivních i objektivních klinických příznaků. Pokles jejich hodnoty pak vyjadřuje zlepšení stavu organismu. Během sledování neužívali pacienti pravidelně žádné léky ovlivňující alergické obtíže, pouze jednorázově byly použity spreje u pacientů s astmatem a lokálně kapky do očí a spreje do nosu u pacientů s projevy senné rýmy. U všech pacientů došlo k subjektivní úlevě od alergických obtíží a ve všech případech se zlepšil i objektivní klinický nález.

Mladý Ječmen a Lymeská borreliósa

Onemocnění lymeskou borreliósou, která je přenášena nejen klíšťaty, sužuje v současnosti velké množství pacientů. Pokud onemocnění postoupí z kožní fáze hlouběji (nejhorší varianta je, že se objeví v mozkomíšním moku), považuje se onemocnění již za nevyléčitelné. Pacienti jsou obtěžování velkým množstvím nejrůznějších příznaků, z nichž k nejčastějším patří výrazná celková únava a rychlá unavitelnost, dlouhodobě lehce zvýšené teploty, bolesti hlavy, svalů, kloubů a celkový dyskomfort. Plně rozvinutá a neléčená lymeská borreliósa znamená často přiznání plné invalidity. Do studie byli vybrání pacienti mající subjektivní potíže a v laboratorním testu měli pozitivní alespoň jednu ze sledovaných hodnot, přitom neměli být současně léčeni antibiotiky, pokud možno celou sledovanou dobu. Laboratorně byly sledovány hodnoty IgG a JgM (negativní hodnota je 0-900). Tyto hodnoty celkově poklesly v 80% případech z hodnota 1800-1700 na 900-800. Vezmeme-li v úvahu, že ani antibiotickou léčbou se často nedaří laboratorní hodnoty upravit nebo, že po krátkém období zlepšení, kyd se hodnoty zcela upraví a jsou vysazená antibiotika, se opět hodnoty protilátek zvyšují a antibiotická léčba musí být opakována, je dosažený efekt produktu mladý ječmen velmi dobrý. Jeho dlouhodobé užívání jistě pomůže projevy chronické borreliósy stabilizovat a udržet v takových mezích, aby nemusela být příliš často využita léčba antibiotiky. Pro akutně zjištěnou lymeskou borreliósu jistě platí, že léčba antibiotiky je nejspolehlivějším postupem, jak nemoc v počátečním stádiu vyléčit. I v tomto případě je produkt mladý ječmen více než vhodné použít jako spolehlivě protizánětlivě působící podpůrný prostředek.

Mladý ječmen a jeho přínos pro aktivní sportovce

  • je komplexním zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků ve vyváženém poměru a v dokonale a v lehce vstřebatelné formě
  • podporuje pitný režim sportovce
  • velmi účinné antioxodanty (především pak superoxydismutasa a glykosylisovitexin) chrání svalové a vazivové buňky před poškozováním volnými kyslíkovými radikály, které vznikají při každé sportovní zátěží
  • obsah aminokyselin je zárukou podpory tvorby svalové tkáně
  • obsažené enzymy příznivě ovlivňují metabolické pochody, působí proti zánětům, otokům, podporují a až o polovinu zkracují rekonvalescenci po úrazech (nejen pohybového systému) a po operacích
  • zásadité pH odstraňuje překyselení organismu a podporuje odbourávání kyseliny mléčné, prodlužuje aerobní svalovou činnost
  • chlorofyl působí deodoračně a detoxikačně, potlačuje tedy zápach potu, odstraňuje z organismu jedovaté látky
  • molekula chlorofylu až na centrální atom (hořčík) je totožná s molekulou hemoglobinu (železo - centrální buňka) a pouhou záměnou těchto prvků se rychle obnovuje červená krevní řada
  • je zdrojem bohaté a čisté energie jak pro vytrvalostní, tak i pro nevytrvalostní a silové sporty
  • vysoký obsah betakarotenu chrání před negativním účinkem nadměrného působení slunečního UV záření, včetně potlačení kožní alergie na slunce
  • podporuje střevní peristaltiku, působí proti zácpě
  • výrazně zvyšuje vlastní obranyschopnost, brání vzniku infekčních onemocnění
  • působí jako adaptogen, upravuje a harmonizuje činnost organismu a jeho jednotlivých systémů a orgánů
  • výrazně zkracuje rekonvalescenci a regeneraci sil po náročných zátěžích a výkonech
  • neobsahuje žádné konzervační látky, pojidla, či jiné sloučeniny
  • neobsahuje žádné zakázané či sledované látky z hlediska případné antidopingové kontroly
  • je zdrojem vitality, síly, vytrvalosti, dobré nálady a pevného zdraví

Zdroj: Green Ways