POHANKA

30.07.2009 11:25

Nutričně a dieteticky hodnotná plodina, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pohanka má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu, který zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak a cholesterol v krvi.

Obecné zásady přípravy

Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme stát, nemícháme.

Použití pohanky

Pohanka je vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání a jako příloha.

Kapustová polévka s pohankou a kopřivou

5 lžic pohankových krup, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky (např. pohankové), 200 g kapusty, sůl, zeleninový bujón, mletý pepř, muškátový květ, hrst nasekaných mladých kopřiv

Do rozehřátého oleje vmícháme mouku, lehce ji osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a uvedeme do varu. Přidáme nakrájenou kapustu, pohankové kroupy, sůl a vaříme, až kapusta i pohanka změknou. Polévku okořeníme, vložíme bujón a necháme přejít varem.

Kari pohanka

1/3 uvařených krup, 2 středně velké cibule, 350 g kukuřice, zeleninový nebo masový vývar, olej, kari koření, černý pepř, vegeta, zázvor

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, přidáme uvedené koření, zalijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Přidáme pohanku, podlijeme vývarem a mícháme do odpaření vývaru.

Pohanka se zeleninou

350 g pohankové lámanky, 1 cibule, česnek, 2 papriky, olivový olej, mletá sladká paprika, sůl, 2 mrkvičky, 100 g mrazeného hrášku nebo kukuřice, 3 rajčata, kousek tvrdého sýra, petrželka, kopřiva, zeleninový vývar

Drobně nakrájenou cibuli, česnek a papriky nakrájené na nudličky zpěníme na oleji, poprášíme je mletou paprikou, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Pohanku přebereme, spaříme vařící vodou, scedíme, necháme dobře okapat a osmahneme na oleji. Podlijeme vývarem a dusíme. Další vodu přidáváme podle potřeby. K poloměkké pohance vmícháme vidlicí (nejlépe dvouzubou) připravenou paprikovou směs, mrkvičku nakrájenou na kostičky a dusíme, až vše změkne. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, lehce osmahneme na oleji, osolíme, vložíme hrášek (kukuřici), nasekanou petrželku a podusíme. Pohanku rozdělíme na talíře, přidáme rajčatovou směs a vše posypeme strouhaným sýrem.

Pohankové trio

 

Uvaříme 500 g pohankových krup, rozdělíme na 3 části, přičemž každou připravíme v jiném barevném provedení. Na talíře dáváme kopečky všech tří barevných variant pohanky, posypeme strouhaným sýrem a jemně polijeme kečupem nebo omáčkou. Pohankové trio mužeme rovnež servírovat jako efektní přílohu k masu, nebo zeleninovým pokrmům.

Rajská pohanka

pohankové kroupy, 2 cibule, 1 rajský protlak, kečup, olej, 3 stroužky česneku, 1 vetší červená paprika, vývar zeleninový (masový), vegeta, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajský protlak, trochu kečupu, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Pak přidáme pohanku, všechno dobře promícháme, podle potřeby ješte dochutíme kečupem nebo kořením.

Špenátová pohanka

uvařené pohankové kroupy, 2 cibule, 1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelená paprika, vývar, olej, černý pepř

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme hrášek, nakrájenou papriku, protlačený česnek, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme pohanku, dobře promícháme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Zeleninové rizoto s houbami

250 g loupaných pohankových krup, 450 ml vody (vývaru), olej, 1 větší cibule, sušené houby (nebo 250 g čerstvých žampionů), 2 stroužky česneku, 250 g čerstvé (mražené) míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, paprika), bylinková sůl, sojová omáčka, petrželka, sůl, pepř

Pohanku umyjeme studenou vodou, zalijeme vodou (vývarem), přidáme 1 lžíci oleje, příp. sůl, pomalu uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 3 - 4 minuty. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí, necháme vychladnout (zabalené v dece, na sporáku, v teplé troubě; je dobré připravit si pohanku několik hodin dopředu, příp. již večer předtím, protože potřebuje více času aby nabobtnala, čehož nedosáhneme ani prodlužováním varu). Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené sušené houby, nebo na plátky nakrájené žampiony, opepříme, podlijeme trochou vody (vývaru) a mírně podusíme. Přidáme zeleninu, česnek a společne vaříme až jsou zelenina i houby měkké. Pak přidáme trochu sojové omáčky, bylinkové soli, pepř, zamícháme vychlazené kroupy a nakrájenou čerstvou petrželku. Společně všechno necháme na mírném sporáku dobře prohřát, případně ještě dochutíme. Podáváme posypané strouhaným sýrem a polité kečupem. Mužeme rovněž zapéct v troubě. Jako příloha je vhodná sterilovaná okurka nebo salát z čerstvé zeleniny.

Recepty z pohankové lámanky

Pohanková lámanka je vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání. Na stránce jsou recepty na cibule plněné pohankovou náplní, zapékanou pohankovou lámanku, pohankové karbanátky se zeleninou a bleskový štrúdl s pohankovou náplní.

Bleskový štrúdl s pohankovou náplní

 

1 balíček listového těsta, pohanková lámanka, 1 tvaroh, sůl, nastrouhané jablko nebo kompotované ovoce, cukr, skořice, olej, 1 vejce na potření

Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, přidáme cukr a vanilku a natřeme na plát těsta. Posypeme pohankovou lámankou (suchou), rovnoměrně přidáme ovoce, ještě posypeme cukrem a skořicí, pokapeme olejem a opatrně stočíme. Konce zatlačíme, dáme na suchý plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně mužeme měnit. Místo tvarohu mužeme podle fantazie použit směs mletých ořechů s lámankou nebo máku s lámankou aj. U těchto sušších směsí je však potřeba přidat více ovocného podílu a oleje, aby štrúdl byl dostatečně štavnatý.

Cibule plněné pohankovou náplní

5 velkých cibulí, 200 g mletého masa (nebo zeleniny), 100 g pohankové lámanky, 3 stroužky česneku, olej, mletý pepř, petrželka, majoránka, 2 vejce, sýr na posypání, lžíce oleje, 2 lžicky škrobu, větší paprika

Předem uvaříme lámanku. Oloupané cibule vaříme asi 20 minut v osolené vodě, necháme je okapat. Pak seřízneme vršek a vnitřek vydlabeme tak, aby nám zůstaly jen dvě vnější vrstvy. Vybranou cibuli jemně pokrájíme (1 lžíci oddělíme na omáčku) a osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme česnek a opékáme do odpaření vody. Přidáme uvařenou lámanku, společně krátce podusíme, necháme vychladnout a vmícháme sekanou petrželku, majoránku, vejce. Připravenou směsí plníme cibule. Posypeme strouhaným sýrem, přiklopíme cibulovými kloboučky a pečeme asi půl hodiny. Občas podlijeme vodou. Na oleji osmahneme lžíci sekané cibule, přidáme kostičky paprik, krátce opečeme, podlijeme trochou vody, povaříme, zahustíme škrobem, osolíme, opepříme a necháme projít varem. Podáváme s bramborami, výborná příloha je špaldová rýže.

Pohankové karbanátky se zeleninou

250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, 3 vejce, majoránka, muškátový oříšek, vegeta, petrželka

V osolené vodě uvaříme kapustu. Pohankovou lámanku zalijeme vřící osolenou vodou (vývarem z kapusty) a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno posekanou uvařenou kapustu, krátce podusíme. Po vychlazení smícháme s pohankovou lámankou, přidáme vejce, majoránku, dochutíme vegetou, solí, pepřem. V případě potřeby zahustíme strouhankou. Formujeme malé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme polité kečupem nebo jogurtovou omáčkou s bramborovou kaší nebo chlebem a zeleninovým salátem.

Zapékaná pohanková lámanka

250 g pohankové lámanky, 420 ml vody (vývaru), sůl, 120 g nakrájené cibule, 300 g mletého masa (nebo nahradíme zeleninou), olej, pepř, kmín, 100 g kapusty, 80 g celeru, 170 ml vývaru, plátky másla (olej)

Pohankovou lámanku zalijeme vřící vodou nebo vývarem, přikryjeme a necháme vychladnout. Kapustu uvaříme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, které orestujeme, přidáme pepř, kmín, rozetřený česnek, podle potřeby podlijeme a trochu povaříme. Přidáme nakrájenou kapustu, nastrouhaný celer a podle potřeby masovou směs dochutíme. V případě vynechání masa podobně připravíme jakoukoli zeleninu. Zapékací mísu potřeme olejem, rozetřeme polovinu lámanky, navrstvíme masovou (zeleninovou) směs, ukončíme zbylou částí lámanky a zalijeme 170 ml vývaru (z kapusty). Povrch pokapeme olejem nebo poklademe plátky másla a dáme zapékat do vyhřáté trouby (cca 40 min. při teplotě 200°C - podle velikosti mísy). Před koncem pečení mužeme posypat strouhaným sýrem. Upečené necháme trochu vychladit a podáváme s kečupem a se zeleninovým salátem. Studené se muže krájet na plátky podobně jako sekaná.

Recepty z pohankové krupice

Pohanka je nutričně a dieteticky hodnotná, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu, který zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak. Vyzkoušejte recepty na pohankovou krupičnou kaši, jemnou pohankovou pomazánku, ruzyňskou směs či pohankovo - tvarohové kroketky.

Jemná pohanková pomazánka

250 ml mléka, 110 g pohankové krupice, 1 tvaroh, 1 lučina, 1 bílý jogurt (majolka), 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, pepř, citrónóvá šťáva, sůl, petrželka

Mléko osolíme, z krupice uvaříme hustší kaši a necháme vychladnout. Vymícháme tvaroh s lučinou a jogurtem (nebo majolkou), zředíme citrónovou šťávou, přidáme utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno smícháme s vychladlou pohankovou kaší, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme posekanou petrželku (pažitku).

Pohanková krupičná kaše

300 ml mléka, špetku soli, 1 lžíce cukru, 25 g krupice, 1 nastrouhané jablko, hrst slunečnicových semínek (nebo oříšků), kakao (Granko), skořice, máslo

Mléko se špetkou soli a lžící cukru přivedeme do varu. Připravíme podobně jako klasickou pšeničnou krupičnou kaši. Do horké kaše zamícháme nastrouhané jablko, oříšky, poklademe plátky másla, případně dochutíme vanilkovým cukrem, kakaem či skořicí.

Pohankovo - tvarohové kroketky

500 ml vody, 1 lžička soli, 200 g pohankové krupice, 150 g tvarohu, 2 vejce, 2 lžičky cukru, 60 g strouhanky, džem, šlehačka (jogurt)

Do vařící osolené vody vsypeme pohankovou krupici, dobře zamícháme a chvilku na malém ohni vaříme na hustou kaši. Odstavíme z plotny a necháme trochu zchladit. Postupně přidáme tvaroh, vejce, cukr a strouhanku. Dobře spolu promícháme a mokrýma rukama formujeme kuličky průměru cca 3 cm (můžeme je ještě obalit ve strouhance), které ukládáme na rovnou podložku. Kuličky trochu ve středu stlačíme tak, aby z horní strany vznikla jamka a ze spodní placička. Kroketky po obou stranách smažíme na oleji a ukládáme na talíř prohloubeninou nahoru. Na každou kroketku dáme lžičku džemu, můžeme přidat lískový oříšek a navrch nastříkáme kopeček šlehačky nebo jogurt. Podáváme jako hlavní jídlo sladké, nebo jako dezert. V případě hlavního jídla uvedené množství pokryje 4 - 5 porcí (35 - 40 ks placiček). V případě použití jako dezertu mužeme ze zbylého těsta připravit přílohové krokety.

Z téhož těsta mužeme formovat menší kroketky, které stejně smažíme na oleji. Jsou výbornou přílohovou náhradou bramborových kroket nebo knedlíku. Mohou se podávat s masem, zeleninou, kečupem a strouhaným sýrem nebo omáčkami.

Ruzyňská směs

200 g jater, 110 g pohankové krupice, 1 lžíce pohankové mouky, 3 stroužky česneku, 1 vejce, petrželka, sůl, vegeta, bazalka, 3 cibule,130 g mrkve, 200 g hrášku (sóje), 150 g brokolice (i mražené), vývar ze zeleniny (masa), 1 rajský protlak, 1 lučina, 1 smetana, pepř, provensálské bylinky

Játra umeleme nebo rozmixujeme, přidáme pohankovou krupici, vejce, utřený česnek, vegetu, osolíme, podle potřeby zahustíme pohankovou moukou a vmícháme nasekanou petrželku. Těsto protřeme přes síto (na halušky) a uvaříme ve vodě. Knedlíčky vytáhneme na větší mísu a zakapeme olejem. Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme další nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem, dochutíme vegetou, pepřem, osolíme a všechno dusíme do měkka. Znovu zalijeme vývarem, jen krátce necháme projít varem, pak zeleninu vyjmeme a smícháme s knedlíčky. Do šťávy zbylé po zelenině přidáme protlak, zjemníme lučinou a smetanou, opepříme a necháme projít varem. Nakonec přidáme provensálské bylinky. Zeleninovou směs s knedlíčky upravíme na talíře, polijeme omáčkou a posypeme sýrem.

Šestero druhů vloček

Stručné informace o vločkách ovesných, pšeničných, špaldových, žitných, ječných a pohankových. Připravili jsme také několik receptů, abyste je mohli všechny vyzkoušet.

Ječné vločky

Ječmen setý (Hordeum vulgare L.) - lékař civilizačních chorob

Vznikají speciálním technologickým postupem z broušeného zrna ječmene jakého, který je bohatý na některé minerály a vitamíny, zejména vitamíny skupiny B, které pomáhají chránit před záněty kůže, podněcují funkci jater a regulují hladinu tuku v krvi.

Nutriční hodnoty

1 495 KJ/100g, 9,9% bílkovin, 1,8% tuků, 75% sacharidů, 27 Ca, 1,9 Fe (mg/100g), 0,15 vit. B1, 0,09 vit.B2 (mg/100g).

Použití

Vločky jsou vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů a karbanátků.

Návod na přípravu sendvičové pomazánky

200 g pšenice (zrno), 100 g ječných vloček, 1/2 hrnku vody, 1 cibule, 200 g margarínu, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, hořčice (majolka), citrónová šťáva, pepř, sůl, mletý muškátový oříšek, majoránka.

Pšenici uvaříme doměkka (50 minut) a vychladíme, smícháme s nakrájenou cibulí, margarínem, olejem, utřeným česnekem, předem namočenými měkkými vločkami. Ochutíme a okořeníme, natíráme na pečivo, ozdobíme zelenou petrželkou.

Ovesné vločky

Oves nahý (Avena nuda L. Hoejer)

Vyrobeny speciálním technologickým postupem ze zrna ovsa bezpluchého, s výjimečnou chutí a s obsahem lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a cukr v krvi. Oves má posilující účinky, blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

Nutriční hodnoty

1 570 KJ/100g, 13% bílkovin, 6% tuků, 69% sacharidů, 1,4% vlákniny, 0,55 vit.B1 (40% DDD), 0,18 vit.B2, 2,6 vit.B3, 3 vit.E (30% DDD) (mg/100g).

Použití

Vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků.

Návod na přípravu ovesných opečenek

200 g ovesných vloček, 1 cibule, 1 kapusta, česnek, vejce, kmín, majoránka, sůl, pepř, olej.

Vločky vaříme doměkka, dáme do misky spolu se spařenou nakrájenou kapustou, nasekanou cibulí, lisovaným česnekem, vejcem a kořením. Vše smícháme na hustou kaši, tvoříme placičky a smažíme na oleji.

Pohankové vločky

Pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench)

Vyrobeny speciálním technologickým postupem z pohanky, která je nutričně a dieteticky hodnotná, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pohanka má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu, který zvyšuje pružnost krevních kapilár a reguluje vysoký krevní tlak.

Nutriční hodnoty:

1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K (mg/100g), 0,005 mg/100g.

Použití

Vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků. Chutnají především dětem.

Návod na přípravu Macháčkových placiček

80g pohankových vloček, 100g špaldové mouky celozrnné, 80g vlašských ořechů, 80g práškového cukru, vanilkový cukr, 80g tuku, 1 vejce.

Ořechy nasekáme a ze všech surovin vyhněteme těsto. Tvoříme malé placičky, uprostřed vytlačíme jamku a naplníme ji marmeládou nebo ořechy. Pečeme pomalu na suchém plechu.

Pšeničné vločky

Vyrobeny speciálním technologickým postupem ze zrna pšenice ozimé, která obsahuje vysoký podíl bílkovin s cennými aminokyselinami. Pšenice podporuje střevní peristaltiku (vláknina) a blahodárně působí na nervový systém (vitamíny skupiny B).

Nutriční hodnoty

1 199 KJ/100g, 12% bílkovin, 1,9% tuků, 57% sacharidů, 41 Ca, 5,9 Fe (42% DDD), 90 Mg (30% DDD) (mg/100g), 120žg vit.A/100g, 0,6 vit.B1, 0,12 vit.B2, 0,22 vit.B6 (19% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).

Použití

Vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků.

Návod na přípravu vločkové polévky se zeleninou

40 g vloček, 200 g brambor, 2 mrkve, 2 petržele, 1 cibule, 15 g másla, petrželka, sůl, kmín.

Oloupané a nakrájené brambory vložíme do vařící vody se solí a kmínem. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, nakrájenou cibuli, vločky a vše vaříme doměkka. Hotovou polévku zjemníme máslem a petrželkou.

Špaldové vločky

Pšenice špalda (Triticum spelta L.)

Vznikají speciálním technologickým postupem ze zrna pšenice špaldy, která je výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Špalda je bohatá na bílkoviny, vitamíny a hořčík, nezatěžuje trávicí ústrojí.

Nutriční hodnoty

1 480 KJ/100g, 16% bílkovin, 2,5% tuků (vysoký podíl nenasycených mastných kyselin), 68% sacharidů, 41 Ca, 250 Mg (83% DDD), 290 K (mg/100g), 0,6 vit.B1 (43% DDD), 0,12 vit.B2, 4,3 vit.B3 (24% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).

Použití

Vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků.

Návod na přípravu vločkových placek

200 g vloček, 80 g mouky, rozinky, sůl, olej, mletá skořice.

K vločkám a mouce přidáme 1/2 litru vody, vmícháme rozinky, sůl, skořici a necháme hodinu stát. Nalijeme na vymazaný plech centimetrovou vrstvu a pečeme v horké troubě dozlatova, aby byly křupavé. Nakrájet horké.

Žitné vločky

Žito seté (Secale cereale L.) - nejen chléb a režná

Vyrobeny speciálním technologickým postupem ze zrna žita ozimého, které obsahuje vysoký podíl vitamínů skupiny B a některých minerálních látek. Podporují peristaltiku střev.

Nutriční hodnoty

1 385 KJ/100g, 10,5% bílkovin, 2% tuků, 70% sacharidů, 500 K, 130 Mg (43% DDD), 400 P (50% DDD), 180 S (mg/100g), 0,44 vit.B1 (31% DDD), 0,16 vit.B2, 2,5 vit.B3, 4,5 vit.E (45% DDD) (mg/100g).

Použití

Vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků.

Návod na přípravu zeleninové smaženice

50g žitných vloček, 300g rajčat, 300g brokolice, 100g ředkviček, 4 vejce, 200g cibule, olej, sůl, pepř, pažitka.

Na oleji osmahneme kolečka cibule, plátky ředkvičky, kousky brokolice a nakonec čtvrtky rajčat, osolíme a podusíme. Přidáme vločky, povaříme a zalijeme vejci, ochutíme, posypeme pažitkou a podáváme s bramborem nebo pečivem.

 

Zpět